Hang tabs – полимерни продуктови окачалки

October 22, 2011 | posted in: Без категория | by

Полимерните окачалки за продукти (Hang Tabs) са познати отдавна със своите преимущества.
Те спестяват разходи при производството на продуктовата опаковка, като с това се постига по-голяма компактност и оригиналност. Те осигуряват на практика невидимо окачаване, поради прозрачността на окачалката. Не се налага пробиване на отвор, слагане на метална капса и оскъпяващо щанцоване.
Полимерните продуктови окачалки се използват с голям успех поради тяхното универсално приложение. Те придобиват все по-голяма популярност. Предлагат се в различни форми и с различни размери. Удобството е, че можете да изберете винаги точно модела, който е най-подходящ за вас, а също така те могат да бъдат изработени съгласно индивидуалните особености на вашия продукт. Тук трябва да се отчетат теглото на опакования продукт, дизайна на опаковката, материалите на опаковката. В съответствие с това се определя и вида на материала за изработване на окачалката, площта на лепилния слой и вида на използвания адхезив. При желание от страна на клиента е възможно персонализиране на всяка окачалка с поставяне на фирмено лого или търговско послание. Ето и няколко бързи факта:
– повече от 60 % при всички продажби се дължат на импулсно пазаруване от страна на крайния потребител
– всеки потребител пазарува по начина, по който чете книга – от ляво надясно и от нивото на очите надолу
– позицията на рафтовете и дисплеите за продукти, която предизвиква продажби е именно позицията с ниво на очите
– опаковката много често е основен фактор за определяне на начина за предлагане на крайния продукт
продуктовите окачалки позволяват вертикалния мърчандайзинг, като по този начин предизвикват желание за импулсна покупка.

Основни видове полимерни окачалки
По отношение на използваните материали
По отношение на използваните материали за изработване и конструктивните особености можем да разделим най-общо окачалките на два основни вида:
Flexitail (гъвкави) и Rigid (твърди).
Flexitail продуктовите окачалки са предназначени за окачване на по-леки опаковки. Характерното в тяхната конструкция е това, че нанесеният адхезив е върху т.нар. гъвкава долна част, докато горната част за окачване е подсилена допълнително с твърда основа. Това спомага за постигане на по-ниска цена и същевременно за осигуряване на стабилно окачване. Обикновено не се препоръчва използването на подобен вид табове при продукти с тегло над 150 грама. Това би причинило деформиране на горната част на окачалката, провисване и дори усукване.
Rigid продуктовите окачалки са изработени от полимерни материали с по-голяма дебелина. В зависимост от теглото на продуктите, които ще бъдат окачвани се използват материали с дебелина между 90 и 500 микрона. Те се състоят от централно тяло, в долната част на което е нанесен адхезивен слой, а горната част е за окачване на продукта. Ако теглото на продукта за окачване е над 200 грама, тогава е препоръчително да изберете именно тази разновидност на окачалките. Повечето производители не препоръчват окачване на продукти над 1 кг.
По отношение на вида на отвора
Тук можем да разделим окачалките на няколко под вида:
Стандартно производителите предлагат окачалки с кръгъл отвор, с делта отвор, с евро отвор и с кука.
Разбира се клиента може да избере и друга форма на отвора например квадрат, правоъгълник или форма с неправилни очертания. Всичко зависи от индивидуалните предпочитания и особеностите на продукта.

По отношение на формата
При изработването на окачалките има неписано правило: Колкото по-тежък е продукта – толкова по-голям трябва да е размера на таба.
Същото важи и за площта на адхезивния слой. При по-леки продукти можете да изберете по-компактен размер на самата окачалка с по-малък лепилен слой. Ако обаче трябва да се окачи по-тежък продукт, тогава със сигурност трябва да изберете стабилно окачване с по-голяма лепилна площ.
Повечето производители предлагат своите окачалки в стандартна правоъгълна или квадратна форма, но ако желаете друга специфична форма, не би било проблем изготвянето на индивидуална щанца.
Същото важи и за размерите на окачалките. Няма съществуващ стандарт. Поради тази причина в каталозите на производителите можете да откриете различни размери с еднакъв вид на отвора и използвани материали, предназначени за окачване на едно и също тегло на продукта.

По отношение на тяхното опаковане
Според индивидуалните особености на всяка окачалка тя може да бъде произведена и да се предложи в различна под различна форма.
Икономичните разновидности много често можете да закупите под формата на рола. Обикновено една рола има между 3000 и 5000 таба. Има и роли с по-големи количества окачалки (между 10 000 и 12 000). Особеното тук е, че тези роли могат да се използват с автоматизирани системи за нанасяне.
Други производители предлагат табовете наредени (например по 10 броя) върху предпазен лайнер. Много често можете да закупите и единично щанцовани окачалки. Тук адхезивния слой е защитен с индивидуален лайнер.
Гъвкавите окачалки много често можете да закупите и скрепени една с друга в тесте. Най-често по 10 броя. Тук защитен лайнер има само на най-крайната долна окачалка, тъй като другите са залепени една върху друга.
Изборът на вида под който да закупите окачалките е голям и всичко зависи от това дали се касае за единична поръчка или редовно производство, дали ви е удобно да ги нанасяте ръчно или процеса е автоматизиран.

По отношение на начина на закрепване
Ако не се касае за масово производство, тогава не е необходимо да отделяте пари за оборудване. От практиката си мога да споделя, че повечето клиенти предпочитат ръчното нанасяне на окачалките. Това не е никак трудно ако сте избрали табове на рола. Просто отделяте окачалката от ролата и я нанасяте на продукта. В този случай не се налага допълнително да отлепвате предпазен лайнер. Ако все пак сте се спрели на модел, който е индивидуално щанцован, тогава няма как да избегнете това – преди да залепите върху продукта трябва да откриете лепилния слой.
Има различни системи за автоматично нанасяне. Производителите предлагат настолни системи, които могат да работят с големи роли във вариант на полуавтоматично и автоматично подаване. Повечето такива системи могат лесно да се настройват в зависимост от големината на окачалката.
Ако имате голямо производство и нанасяте окачалки на всеки продукт, тогава със сигурност се налага да автоматизирате процеса. На пазара се предлагат различни решения, в зависимост от спецификата на конкретния производствен процес. Най-често срещаното решение е поставянето на автоматична система в края на опаковъчната линия.

Очаквайте скоро продължение по темата за полимерните окачалки, в което ще разгледаме някои специални видове полимерни окачалки и различни методи за тест.